فهرست مطالب

جستارهای باستان شناسی ایران پیش از اسلام - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1398)

نشریه جستارهای باستان شناسی ایران پیش از اسلام
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1398)

  • 218 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1398/06/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • قدرت الله گورویی، محمود حیدریان*، علیرضا خسروزاده صفحات 1-17

    یکی از سفالهای شاخص فرهنگ اوروک، کاسه لبه واریخته است که جایگاهی ویژه در تاریخ سفالگری و باستان شناسی خاور نزدیک دارد. این ظروف در اواخر دوران عبید و اوایل اوروک برای نخستین بار در جنوب میان رودان در حدود 3900 ق.م ظاهر شدند، سپس به فاصله زمانی نه چندان دور در شمال، شرق و غرب میان رودان و در حدود 3600 ق.م تقریبا در همه جا رایج شدند. خوزستان به عنوان یکی از مناطق همجوار میان رودان و چهارمحال و بختیاری به دلیل همجواری با استان خوزستان محوطه های زیادی با آثار این فرهنگ دارند. لذا پژوهش حاضر در پی آن است تا با انجام آزمایش داده های سفالی موسوم به لبه واریخته، مهاجرت این جوامع به داخل فلات ایران و جنوب غرب ایران و ایجاد استقرارهای اروکی را بررسی و مطالعه کند. به همین منظور 10 محوطه از خوزستان و چهارمحال و بختیاری انتخاب شدند و از هر کدام از این محوطه ها تعداد 3 قطعه سفال مربوط به دوره مذکور انتخاب گردید. روش پژوهش بر مبنای مطالعات کتابخانه ای- آزمایشگاهی است و در پی اهدافی چون شناسایی و بررسی نوع خاک استفاده شده در سفالهای لبه واریخته هر دو منطقه، تعیین فن آوری ساخت و کیفیت پخت آن ها و در نهایت بررسی و مقایسه سفال های مورد نظر است. نتایج نشان میدهد که نفوذ و گسترش این فرهنگ از خوزستان به صورت انتقال انبوه سفال به مناطق دیگر نبوده، بلکه به صورت انتقال دانش و تکنیک ساخت این نوع سفال از سوی سفالگر در این منطقه بوده است.

    کلیدواژگان: اوروک، سفال لبه واریخته، خوزستان، آغاز ایلامی، پتروگرافی، چهارمحال و بختیاری
  • غلام شیرزاده*، رضا رضالو، کریم حاجی زاده، بهروز عمرانی صفحات 19-34

    دوره مفرغ به دلیل وجود فرهنگ های متفاوت و نبود پژوهش های باستان شناسی منسجم، یکی از دوره های کمتر شناخته شده در پیش از تاریخ فلات ایران محسوب می شود. یکی از فرهنگ های منسوب به این دوره فرهنگ یانیق است که از اواخر هزاره چهارم ق.م تا اواخر هزاره سوم ق.م در بخش وسیعی از شمال غرب، غرب و بخش هایی از مرکز فلات ایران گسترش یافته است. بررسی های باستان شناسی انجام شده وجود این فرهنگ را در بخش های مرکزی و غربی مرکز فلات و زاگرس مرکزی تایید کرده است. طی بررسی های باستان شناسی انجام گرفته در غرب استان مرکزی، نه محوطه استقراری بزرگ مربوط به فرهنگ یانیق واقع در حاشیه رودخانه قره چای شناسایی شد. بررسی موقعیت استقراری محوطه ها نشان می دهد که از نه محوطه مطالعه شده، سه محوطه در امتداد رودخانه قره چای و در ارتفاع 1700 متر از سطح دریا و شش محوطه دیگر در امتداد سرشاخه های رودخانه قره چای و در ارتفاع بالای 2100 متر از سطح دریا واقع شده اند. در این نوشتار سعی شده تا ضمن تبیین جایگاه فرهنگ یانیق در غرب استان مرکزی به عنوان یکی از نقاط اتصال فرهنگ های مرکز فلات ایران با زاگرس مرکزی، اهمیت استقرارهای مربوط به این دوره ارزیابی و بررسی شود. نزدیکی این منطقه به مرکز فلات ایران از جهات شمال شرقی و شرقی از یک سو و ارتباط آن با حوزه زاگرس مرکزی از جهات شمال غربی و غربی از سوی دیگر می تواند نشان دهنده وجود برهم کنش های فرهنگی متفاوت در منطقه باشد.

    کلیدواژگان: فرهنگ یانیق، زاگرس مرکزی، سفال خاکستری، قره چای
  • پرستو مسجدی خاک*، محمدرضا نعمتی، مصطفی خزایی کوهپر صفحات 35-40

    سرب و کادمیم از جمله فلزات سنگین است که به مقدار نادر در آب، خاک، گیاه، حیوان و انسان وجود دارد. این فلزات سنگین از طریق غذا خوردن، استنشاق و تماس پوستی، جذب بدن انسان و حیوان می شود. سرب و کادمیم به دلیل نیمه عمر طولانی در بدن انسان و حیوان و سمیت زیادی که دارند از اهمیت بسیاری برخوردار هستند. در این پژوهش نمونه های دندانی از 10 اسکلت انسانی محوطه تاریخی ولیران دماوند متعلق به دوره اشکانی جهت تعیین سطح سرب و کادمیم با استفاده از دستگاه طیف بینی جذب اتمی دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تربیت مدرس تهران آزمایش گردید. این مطالعه میزان بالایی از سرب و کادمیم را در نمونه ها نشان داد. میزان سرب در نمونه ها بین 380-148 ppm و میزان کادمیم در نمونه ها بین 103-50 ppm متغیر بود. با توجه به آنکه در مطالعات باستان شناسی سرب و کادمیم نشانه ای از آلودگی است. این میزان بالای سرب و کادمیم می توانسته در نتیجه عواملی همچون تغذیه و نوع آب آشامیدنی، انجام فعالیتهای فلزکاری و بیماریها جذب بدن شده باشد. با توجه به انواع عواملی که می توانسته موجب آلودگی نمونه ها به سرب و کادمیم شده باشد؛ به نظر می رسد رژیم غذایی و استفاده از آب چشمه عوامل اصلی در بالا بودن میزان سرب و کادمیم در نمونه های باستانی بوده باشد و همچنین وجود جاده در مجاورت محوطه نیز خود در طول زمان می توانسته موجب افزایش سطح سرب و کادمیم در خاک و اسکلتهای انسانی شده باشد.در این پژوهش نمونه های دندانی از 10 اسکلت انسانی محوطه تاریخی ولیران دماوند متعلق به دوره اشکانی جهت تعیین سطح سرب و کادمیم با استفاده از دستگاه طیف بینی جذب اتمی دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تربیت مدرس تهران آزمایش گردید. این مطالعه میزان بالایی از سرب و کادمیم را در نمونه ها نشان داد. میزان سرب در نمونه ها بین 380-148 ppm و میزان کادمیم در نمونه ها بین 103-50 ppm متغیر بود. با توجه به آنکه در مطالعات باستان شناسی سرب و کادمیم نشانه ای از آلودگی است. این میزان بالای سرب و کادمیم می توانسته در نتیجه عواملی همچون تغذیه و نوع آب آشامیدنی، انجام فعالیتهای فلزکاری و بیماریها جذب بدن شده باشد. با توجه به انواع عواملی که می توانسته موجب آلودگی نمونه ها به سرب و کادمیم شده باشد؛ به نظر می رسد رژیم غذایی و استفاده از آب چشمه عوامل اصلی در بالا بودن میزان سرب و کادمیم در نمونه های باستانی بوده باشد و همچنین وجود جاده در مجاورت محوطه نیز خود در طول زمان می توانسته موجب افزایش سطح سرب و کادمیم در خاک و اسکلتهای انسانی شده باشد.

    کلیدواژگان: سرب، عناصر نادر، فلزات سنگین، ولیران
  • حسن هاشمی زرج آباد*، مریم قاسم نژاد، رحمت عباس نژاد، محمد فرجامی صفحات 41-52

    فلزکاری کهن، چرخه ای است که با معدن کاوی و استخراج کانی آغاز شده و با گداختن سنگ های معدنی تا مرحله تولید کالا و سپس توزیع آن ادامه می یابد. هریک از فعالیت های این چرخه، شواهدی باستان شناختی را برجای نهاده اند که با شناسایی و مطالعه آن ها می توان به درک توانمندی فلزکاری منطقه و در نهایت توانایی ساکنان آن در بهره برداری از امکانات و قابلیت های زیست بومی، چون منابع آبی، پوشش گیاهی و کان سارها دست یافت. تجمع معادن غنی از انواع فلزات در منطقه خراسان و پیشینه ی درخشان این منطقه در تولید آثار فلزی از دوران پیش از تاریخ تا دوران اسلامی سبب شد تا متون و منابع کهن همواره بر پویایی فلزکاری در شرق ایران تاکید کنند. استان خراسان جنوبی نیز که پهنه وسیعی از شرق ایران را در بر دارد، از دیرباز به دلیل ویژگی های زمین شناختی از جمله مناطق مهم در زمینه معادن و فلزات بوده است که توانمندی بالایی را در زمینه مطالعات معدن کاری و فلزگری کهن دارد. در پژوهش حاضر پنج محوطه ی ذوب فلز در منطقه زیرکوه (واقع در شمال شرقی استان خراسان جنوبی) که به روش بررسیهای پیمایشی باستان شناسی از سوی نگارندگان یافت شده، معرفی می شوند؛ همچنین این پژوهش به مطالعه ترکیبات شیمیایی سرباره های یافت شده در محوطه های شهرستان زیرکوه از طریق آزمایش XRF نیز می پردازد. نتایج این آزمایش مشخص کرد که اکسیدهای سیلیسیوم، کلسیم، آلومینیوم، منگنز، آهن و پتاسیم اجزای اصلی تشکیل دهنده سرباره های این محوطه ها هستند و بر خلاف تصور مردم بومی منطقه که این محوطه ها را کوره ذوب آهن می خواندند، فلز اصلی استحصالی در این کوره ها مس بوده است.

    کلیدواژگان: ذوب فلز کهن، زیر کوه، خراسان جنوبی، XRF، پتروگرافی
  • وحید آزادی*، میترا شاطری، مجید ساریخانی، کریم حاجی زاده صفحات 53-62

    تخت جمشید دارای دو دستگاه پلکان شرقی و شمالی است که بر بدنه پلکان شرقی تعداد 23 هییت نمایندگی به صورت نقش برجسته حک شده است. هییت بازرگانی مادها در غرب فلات ایران یکی از این هییت ها است که در میان این هییت ها بیشترین نفرات را دارد. این هییت در روز سلام نوروزی یک آمفورا، یک جفت جام، یک خنجر و دو جفت حلقه حمل می کنند که توسط یکی از افسران بلندپایه به سمت جایگاه هدایت می شوند. ما در این پژوهش با مطالعات کتابخانه ای، بررسی میدانی و موزه ای و رجوع به تارنمای موزه های داخلی و خارجی، کالاهای این هییت را با گونه های فلزی موجود در موزه های داخلی و خارجی تطبیق داده و مقایسه کرده ایم. یافته های پژوهش نشان می دهد که آمفورا و جام های این هییت در مراسم تشریفاتی و میهمانی های درباری استفاده می شده اند که از نظر تقسیمات فرم ظروف از نوع فرم باز دهانه گشاد هستند و هنرمندان هخامنشی برای ساخت چنین ظروفی از ورقه فلزاتی مانند طلا، نقره و گاهی مفرغ به شیوه چکش کاری، قلم زنی و قالب گیری و برای تزیین برخی گونه های فلزی آنها از نقوش جانوری، گیاهی، هندسی و ترکیبی استفاده می کرده اند. خنجری که این گروه آورده اند با وجود اینکه جزء ابزار رزم است و کارکرد نظامی دارد؛ اما به عنوان ارمغانی در روز سلام نوروزی، کاربرد تشریفاتی و رسمی دارد. دسته برخی گونه های فلزی این خنجر با کله جانوران حقیقی مانند شیر و گاو تزیین شده است. هنرمندان هخامنشی به چنین تزییناتی علاقه-مند بودند و برای ساخت این خنجر از روش قالب گیری و پرچ استفاده می کرده اند. هییت بازرگانی مادها علاوه بر ظروف و خنجر، حلقه هایی را نیز حمل می کنند که کاربرد تشریفاتی و رسمی داشته اند. این حلقه ها از طلا و نقره ساخته شده اند که در تزیین بعضی از گونه های فلزی آنها که در موزه های داخلی و خارجی هم موجود است، از کله جانوران حقیقی مانند شیر و گوزن و از گریفین به عنوان جانوری اساطیری استفاده شده است. لازم به ذکر است این حلقه ها طوری ساخته شده اند که کله هر دو جانور رو به روی یک دیگر قرار گرفته اند و قرینه هم هستند. در ساخت این حلقه ها از روش قالب گیری، قلم زنی و پرچ استفاده شده است. از آنجا که هنر دوره هخامنشی درباری بوده است و هنرمند هم آزادی عملی نداشت، بنابراین گونه های فلزی کالاهایی از قبیل آمفورا، جام، خنجر و حلقه ها که امروز در موزه های مهم جهان قرار دارند، مربوط به طبقه مرفه جامعه ایران در آن دوره بوده اندد و در تزیین این کالاها نقوش ترکیبی را به کار می بردند. بیشترین نقوش جانوری در گونه های فلزی کالاهای مزبور در موزه ها (آمفورا، جام، خنجر و حلقه) مربوط به شیر و گاو است که نمادی از قدرت و ثروت در هنر دوره هخامنشی بود.

    کلیدواژگان: پلکان، مادها، ظروف، خنجر، حلقه
  • سهیلا هادی پور مرادی*، بیتا سودایی صفحات 63-77

    کاسیت ها یکی از اقوام ایرانی بودند که در دامنه‌های زاگرس سکونت داشته اند. بسیاری از محققین مکان اصلی این قوم را کوه‌های زاگرس در لرستان می‌دانند. ممکن است کاسیت‌های ساکن زاگرس همان حاکمان بابل باشند که در حدود قرن ?? ق.م تا حدود ???? ق.م بر بابل حکومت کردند. بیشترین اطلاعات تاریخی و باستان شناسی این قوم به دوران پیش از تاریخ برمی گردد و متاسفانه اطلاعات جامعی از این قوم در دوران تاریخی و به خصوص در برهه زمانی ??? - ??? ق.م وجود ندارد. بنابراین عمده ترین مشکل برای شناسایی نقش آنها در رخدادهای تاریخی، کمبود منابع مکتوب بر جا مانده از کاسی ها در منطقه زاگرس از زمان حمله اسکندر تا دوره سلوکیان است. بیشترین منابعی که در این خصوص وجود دارد منابع یونانی و رومی است که به طور پراکنده به این اقوام اشاره کرده اند. هدف پژوهش حاضر شناسایی اقوام کوسایی در منطقه زاگرس مرکزی در زمان حمله اسکندر تا دوره سلوکیان به منظور شناسایی نقش آنها در رویدادهای تاریخی در منطقه است. با طرح این پرسش که اقوام کوسایی ها در دوران تاریخی ایران باستان همان اقوام کاسیت ‌پیش از تاریخ در منطقه هستند؛ در ادامه به نقش و تاثیر آنها در رخدادهای تاریخی می پردازد. سوالات مطرح شده در این پژوهش عبارتند از: ?- با توجه به منابع مکتوب از جمله منابع یونانی و رومی کوسایی ها همان اقوام کاسی های پیش از تاریخ در منطقه زاگرس مرکزی هستند؟ ?- نقش کوسایی ها در جنگ ها و رخداد های تاریخی بنابر منابع مکتوب چه بوده است؟ این پژوهش به روش تاریخی-تحلیلی نگارش شده و با بررسی اسناد کتابخانه ای به گردآوری داده ها پرداخته است. بدین ترتیب با مطالعه منابع یونانی و رومی موجود در ابتدا به جمع آوری داده ها پرداخته و سپس به تحلیل و تفسیر آنها پرداخته شده است. مطالعات انجام شده نشان دهنده این موضوع است که بنا بر منابع آشوری و آکدی،کاسیت ها احتمالا همان کیسین‌ها هستند که بعدها طبق منابع یونانی‌ زمان حمله اسکندر بنام کوساییان شهرت یافتند. به عبارت دیگر کاسیت‌ (قرن هفده ق.م) در منابع آشوری و آکدی، کیسیا (قرن پنجم ق.م) در نوشته‌های هرودوت و کوسایی (قرن چهارم و سوم ق.م) در منابع تاریخ‌نگاران اسکندر می باشند که می تواند نام هایی باشد که به یک قوم اطلاق شده است و از نظر نگارشی نوشتاری تفاوت داشته اند. همچنین این قوم جنگاوران ماهری بودند و در دوران هخامنشی در نبردهای ترموپیل و گوگمل در کنار گارد جاویدان هخامنشی جنگیدند. کوسایی‌ها در دوره اسکندر و سلوکی با گرفتن دستمزد در نبردهای آنان شرکت می کردند

    کلیدواژگان: کوسایی، لرستان، اسکندر، سلوکی، منابع یونانی - رومی
  • حسین کوهستانی*، علی زارعی، سامان فرزین، مهران مرزآبادی صفحات 79-97

    بدن فرد به مثابه ی قلمرویی کوچک در جهان است که فقط متعلق به خود شخص است. انسان فقط به واسطه ی وجود داشتن به صورت جسمانی است که می تواند در عالم حضور داشته باشد. بدن مندی یا تجربه ی جسمی و ذهنی هستی، شرط ارتباط ما با جهان پیرامون است؛ اما هنگامی که از یک شاه (شاپور اول) صحبت می کنیم، باید بدانیم که نمی توان بدن شاه را بدنی هم-چون بدن سایر مردم به حساب آورد؛ چرا که شاهان دارای دو بدن هستند؛ بدن جسمانی و بدن نمادین. بدن جسمی شاه بعد از مرگ او از بین می رود و در خاک می رود، اما بدن نمادین او پس از مرگ بدن جسمی اش، کماکان به زندگی خود ادامه خواهد داد. پی بردن به این مساله از طریق خوانش بدن مندانه ی تصاویر شاه امکان پذیر است. به دو شیوه می توان مدارک باستان شناسی را از منظر بدن مندی مطالعه کرد؛ اول این که به بدن ها به مثابه ی «صحنه ی نمایش» بنگریم که در آن ها مفاهیم اجتماعی ثبت شده و روابط قدرت به نمایش گذاشته شده است؛ دوم، با رویکردی پدیدارشناسانه، بدن را به عنوان یک شی و بخشی از جهان مادی تفسیر کنیم. در این پژوهش از خلال بررسی بدن مندانه ی نقش برجسته های متعلق به شاپور اول و خوانش حالات رفتاری او در این نقش ها، به تعریف و تفسیر دو بدن شاه خواهیم پرداخت و این مساله را که «بدن دوم شاه چگونه به وجود می آید» نیز بررسی خواهیم کرد.

    کلیدواژگان: بدن مندی، بدن نمادین، نقش برجسته، ساسانی، شاپور اول
  • جواد علایی مقدم* صفحات 99-118

    سیستان باستان سرزمین پهناور و آبادی بود که از دوران های کهن به عنوان یکی از مهمترین ایالات ایران زمین محسوب می شد. این سرزمین از شمال سند و رود ارغنداب تا کوه های زاهدان دارای گستردگی می باشد و بخش اصلی آن پهن دشتی مسطح و وسیعی است که شامل سیستان و نهبندان در خاک ایران و ایالت های نیمروز، فراه و هلمند در خاک افغانستان می باشد. در سرتاسر این سرزمین بقایایی از شهرها و شهرک های باستانی به صورت مجموعه ای از خرابه ها، تپه ها و پشته های به هم پیوسته باقی مانده است که هر یک بیانگر ویژگی های متفاوتی چه از نظر دوره زمانی و موقعیت مکانی، چه از نظر کارکرد و چه از نظر ساختار معماری، می باشند. یکی از این محوطه های مهم قلعه سام است. این محوطه واقع در مرکز دشت سیستان یکی از شاخص ترین و بزرگترین محوطه های دوران تاریخی شرق کشور محسوب می شود که به رغم اهمیت فراوان، تاکنون مطالعه و پژوهشی علمی آنگونه که شایسته است در آن صورت نپذیرفته و پرسش هایی بنیادی همچون دوره یا دوره های استقراری، ساختار معماری، هویت واقعی که بیانگر جایگاه این محوطه در نظام سیاسی و اجتماعی دوران خود است، همچنان در پرده ای از ابهام باقی مانده است. بر این اساس پژوهشی مبنی بر بررسی جامع و کلی میدانی در این محوطه صورت گرفته که ضمن مطالعه شواهد معماری، به نمونه برداری سطحی جهت گاهنگاری نسبی بر مبنای مقایسه گونه شناختی پرداخته شد و در نهایت با تطبیق شواهد مادی با منابع تاریخی براساس رهیافت تاریخی کنکاشی پیرامون هویت واقعی این محوطه صورت گرفت. نتایج به دست آمده نشان می دهد که قلعه سام بقایایی از یک قلعه- شهر تاریخی با فضای محصور به وسعت بیش از 11 هکتار با پیوستگی پیرامونی که وسعت آن را تا چند ده هکتار قابل شناسایی می نماید. این محوطه با ساختار منظم و ذوزنقه ای شکل دارای پلانی هیپودام است و بقایای ساختمان ها و بناهای موجود در داخل آن حاکی از معماری منظم، با قاعده و هماهنگ می باشد که گواهی بر اصول شهرسازی هیپودام دارد. استقرار گسترده در قلعه سام از دوران سلوکی تا اوایل دوران ساسانی ادامه یافته است و با توجه به درصد بسیار زیاد سفال دوران اشکانی، می توان بیان نمود دوره اصلی این محوطه مربوط به اشکانیان است. به احتمال فراوان این محوطه بقایای شهر سلوکی- اشکانی اگریاسپی ذکر شده در متون یونانی است که در دوران سلوکی و پس از آن در دوران اشکانی به عنوان کرسی حکومتی دشت سیستان بوده و نقش مرکزیت را نسبت به محوطه های همدوره خود ایفا می نموده است و در نهایت در اوایل دوره ساسانی به دلایلی موقعیت سیاسی خود را از دست داده است.

    کلیدواژگان: قلعه سام سیستان، شهرهای باستانی، بررسی باستان شناختی، رهیافت تاریخی، گونه شناختی سفال
  • جمشید صمدی بگه جان، عباسعلی احمدی* صفحات 119-132

    در این پژوهش که بر مبنای طرح بازنگری محوطه های دوران تاریخی دشت های دهگلان و قروه (استان کردستان) انجام گردیده، با در نظر گرفتن نقش عوامل محیطی در شکل گیری سی و یک محوطه ساسانی مناطق یاد شده، سعی بر شناخت و تحلیل الگوی پراکندگی محوطه های ساسانی این دو دشت است. در این راستا اطلاعات رقومی شده عوارض محیطی این ناحیه، با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، با داده های حاصل از بررسی تلفیق شده و در مرحله بعد به منظور نمایش روابط بین عوامل طبیعی مذکور و زیستگاه های دوره ساسانی، به تهیه نقشه های تلفیقی و تفسیر این نقشه ها پرداخته شده است؛ بر این اساس در مقاله حاضر تعدادی از مهمترین عوامل موثر در شکل گیری استقرارهای دوره ساسانی دشت های دهگلان و قروه از جمله ارتفاع، میزان شیب، جهت شیب، فاصله از منابع آبی و فاصله از راه ها بررسی شده است. از اهداف این پژوهش می توان به ترسیم یک نقشه استقراری برای دوره ساسانی دشت های دهگلان و قروه و مشخص شدن تاثیر عوامل محیطی در نحوه پراکندگی این محوطه ها اشاره کرد.

    کلیدواژگان: ساسانی، دهگلان، قروه، الگوی استقرار، عوامل محیطی
  • شاهین ماهیار*، بهمن فیروزمندی شیره جینی، هایده خمسه صفحات 133-148

    چهارتاقی های تاریخی فراوان به جای مانده در استان فارس که گاه به صورت منفرد و گاه به همراه سازه های الحاقی دیده می-شوند، بیشتر با عنوان آتشکده های ساسانی شناخته می شوند که هم کاربری این بناها را به عنوان نیایشگاه آتش مطرح می-کنند و هم قدمت آن ها را به عصر ساسانی باز می گردانند. غالب بررسی های علمی باستان شناسی در مورد کاربری چهارتاقی ها بر اساس شاخص هایی نظیر پلان، وجود تالارهای طواف، پایه های آتشدان، بقایای آتشدان ها و وجود سکوهای جانبی در اتاق ها صورت می گیرد. در مورد گاه نگاری این سازه ها نیز حضور گچ بری های شاخص دوره ساسانی، وجود قطعات پراکنده سفالی به همراه پیدا شدن سکه های این دوره در حفاری ها به عنوان شاخصی برای تعیین قدمت چهارتاقی ها به شمار می آیند. در پژوهش پیش رو با روش آنالیز کیفی پراش اشعه X موسوم به XRD، نمونه ملات دوازده چهارتاقی شاخص منطقه فیروزآباد- فراشبند-کازرون در جنوب استان فارس آنالیز گردید. با توجه به نتایج به دست آمده و خوشه بندی آماری برخی از نتایج بررسی های باستان شناسی تایید نشد. آنالیز ملات چهارتاقی تل جنگی که از جمله آتشکده های مهرنرسی شناخته شده، همچنین چهارتاقی گنبد آتشکده که مکان افروختن آتش آدریان دانسته می شود، این بافت زمانی و نوع کاربری را تایید نمی-کند. پژوهش انجام شده نشان داد شواهد آنالیز دستگاهی ملات سازه های تاریخی می تواند رهیافتی برای کمک به بررسی های علمی باستان شناسی چنین بناهایی باشد.آنالیز ملات چهارتاقی تل جنگی که از جمله آتشکده های مهرنرسی شناخته شده، همچنین چهارتاقی گنبد آتشکده که مکان افروختن آتش آدریان دانسته می شود، این بافت زمانی و نوع کاربری را تایید نمی-کند.

    کلیدواژگان: ساسانی، معماری، چهارتاقی، ملات، روش XRD
  • احمدعلی اسدی * صفحات 149-172

    کاوش آبراهه های تخت جمشید از زمان هرتسفلد و سپس دیگر کاوشگران با هدف شناسایی معماری و نظام آبراهه ها آغاز شد. با این حال بخش های انتهایی این شبکه تا یکی دو دهه اخیر کاوش نشده باقی مانده بود. در دوره نخست کاوش های جدید آبراهه ها که بین سالهای 1382 تا 1384 صورت گرفت، بخش انتهایی و خروجی اصلی آبراهه ها در گوشه جنوب شرقی تختگاه شناسایی گردید. با آغاز دوره دوم کاوشها از سال 91 ، در ابتدا با تمرکز کاوش بر امتداد اصلی خروجی آبراهه ها که در گوشه جنوب خاوری تختگاه قرار گرفته، یک مسیر موقت برای برون رفت آب از داخل آبراهه های زیرزمینی ایجاد گردید و در عین حال شواهد جدیدی از وضعیت محدوده جنوبی تختگاه تخت جمشید در دوره هخامنشی حاصل شد. از جمله چند آبراه در محدوده کارگاه کاوش که بر اساس شکل و جهت آنها، امکان بازسازی نسبی محدوده مجاور دیواره جنوبی تختگاه به وجود آمد. به منظور ادامه دادن و تکمیل فعالیت های فصل 1391 آبراهه ها، فصل دوم این کاوش ها نیز در تابستان 1393 به انجام رسید و در نهایت جزییات و نکات جدیدی در ارتباط با نقشه کلی آبراهه های ساختمان خزانه و همچنین آگاهی های جدیدی درباره، دیواره جنوبی تختگاه به دست داد.

    کلیدواژگان: تخت جمشید، آبراهه های زیرزمینی، ساختمان خزانه، دیوار جنوبی تختگاه، دریچه خروجی
  • اشکان گرشاسبی، زهرا ملک پور شهرکی * صفحات 173-192

    با آغاز حکومت پارتیان، به تدریج سبکی در معماری ایرانی پدید آمد که با وجود تاثیرپذیری از سنت های یونانی، آسیای میانه و سنن محلی ایران، دارای هویت مستقل و بی همتایی است. یکی از ویژگی های این سبک، استفاده از پوشش های گنبدی بر زمینه چهارضلعی، با استفاده از فن چپیره سازی است که بعدها به عنصری بنیادین در معماری ساسانی و سپس اسلامی بدل می شود. با آن که این شیوه را ابداع معماران دوران اشکانی می دانند، اما تاکنون به گنبد و بناهای گنبددار در معماری این دوران کمتر پرداخته شده است و نیز شواهد اندکی از آن به دست آمده است؛ بنابراین ضرورت بررسی شواهد معماری موجود از دوره اشکانی و منابع دیگر، برای درک بهتر چیستی عنصر گنبد و سیر شکل گیری و تحول آن در معماری ایرانی غیر قابل انکار است. این مقاله که به روش توصیفی و تحلیلی و بر مبنای مطالعات کتابخانه‏ای و میدانی صورت پذیرفته است، با واکاوی بناهای شناخته شده از دوران اشکانی و آثار ادبی و هنری مرتبط با آن، به شواهد موجود از گنبد و بناهای گنبددار در دوره اشکانی و سیر تحول و تغییرات این عنصر در معماری آن دوران می پردازد. با وجود همه ابهامات موجود، به نظر می رسد شواهد موجود تا اندازه ای روشن باشد که بتواند ما را در پی گیری این عنصر و دلایل به کارگیری آن در معماری اشکانی رهنمون سازد و نقش نسبتا پررنگ گنبدسازی در دوران اشکانی و تاثیر آن در شکل دادن به معماری دوره های بعدی را به اثبات برساند.

    کلیدواژگان: معماری اشکانی، گنبد، چپیره سازی، سکنج
|
  • Ghodrat Goroei*, Mahmood Heydarian, Alireza Khosrozadeh Pages 1-17

    The beveled rim bowl one of the main pottery of the Uruk is period has a special place in the history of pottery and archaeology of the Near East. This feature is not due to the simplicity and harshness of this bowl, but more because of the awesome quantity of its widespread dispersal. These wars are appearance in the late Ubaid and early Uruk for the first time in the south of the Mesopotamia, about 3900BC. Then not far away in the north, east, and west of the Mesopotamia and around 3600BC became almost everywhere. Khuzestan as one of the neighborhoods of the Mesopotamia, and Chaharmahall-Bakhtiari due to its proximity to Khuzestan province, have many sites with the evidence of this culture. This system was formed through the use of rich, but less developed mountainous areas. The research, by using the analysis of so-called beveled rim bowl, tries to studying the migration of these communities into the Iranian plateau and southeastern Iran and the establishment of Uruk settlements. For this purpose, five sites from Khuzestan and five sites from Chaharmahall-Bakhtiari have been selected and from each of these sites, 3 pieces of pottery for this period were selected. The research method is based on library-analysis studies and for reasons like that; identification and examination of the soil type used in the cultivating of the two regions beveled rim bowl, determine the manufacturing technology and quality of their firings and eventually review and compare the desired pottery and determine whether they are imported or native. the results are shown that although the province of Khuzestan due to in close proximity to the Mesopotamia and its weather conditions, has a lot of sites from Uruk period, and the expansion and the influence of this pottery is from Khuzestan to neighboring areas, but this penetration and expansion, it was not a mass transfer of pottery to other areas, but also in the form of knowledge and techniques of making this type of pottery by the potter in this area. Finally, one can conclude all samples from Chaharmahall-Bakhtiari province are originated from local production.

    Keywords: Uruk, Beveled rim bowl, Khuzestan, Proto, Elamite, Petrography, Chaharmahall va Bakhtiyari
  • gholam shirzadeh, reza rezaloo, karim hajizadeh, behrooz omrani Pages 19-34

    The Bronze Period is one of the least known periods in the prehistoric era of Iranian Plateau because of the presence of different cultures and the lack of systematic archeological research. One of the cultures attributed to this period is the Yanik Culture which was expanded in a vast area ranging from the northwest, west, and central parts of Iranian Plateau in the late 4th millennium BC to the late 3rd millennium BC. However, no detailed reports have been presented for this culture and its rise and fall inside the Iranian Plateau yet. Archeological investigations have confirmed the existence of such a culture in the central and western areas of the Iranian Plateau and the Central Zagros. During the archeological investigation from 2007 to 2008 in the west part of Markazi Province, nine large settlement areas related to the Yanik Culture were identified in the Qara-Chai Riverside. The vast area and high elevation of them (particularly the Aq Tappeh and the Sarsakhti Hill) can indicate the existence of settlement layers and dense architecture of this period. On the other hand, the investigation of the settlement areas’ location shows that, out of nine studied areas, three hills are located along the Qara-Chai River, at an altitude of 1700 m above sea level, and the other six along the catchments area of Qara-Chai, at an altitude of 2,100 m above sea level. The present study aims to explain the status of the Yanik Culture in the west part of Markazi Province as one of the connecting points of cultures at the center of Iranian Plateau with those in Central Zagros as well as investigating and analyzing the significance of settlements related to this period.

    Keywords: The Yanik Culture, Central Plateau, Central Zagros, Qara Chai River
  • mohamadreza nemati Pages 35-40

    Valiran is a Parthian archaeological site situated near Valiran village in the central region of Damavand city. In this site, stratum structure remained of Sassanian time has been discovered. This village is in 1.5 km south of Damavand city in east of Tehran. This archaeological site was discovered accidentally and then excavated by Nemati in 2006 summer. Sitting on throne, Parthian governed on the north east of Iran at least a century. They gradually overthrew Seleucid and extended their territory to the center and the west of Iran. They occupied Raga which was an important Parthian city possibly for military purposes. Several buried skeleton and residue of cereal have been reported by the excavator. Seven silver coins were found from Mithradate II and Senatruces, Mithradate III, Orodes II and Gotarzes I, Parthian kings. The animal bone and teeth was been extracted from Sassanian strata Lead and Cadmium are among the heavy metals that are rare in soil, water, plants, animal and human. These heavy metals are absorbed to humans and animals' bodies through eating, inhalation, and skin contact. Lead is a biogeochemical analog role and is only present as a contamination in the body. Lead and Cadmium are of high importance because of their long half-life in humans and animals' body and their toxicity. In this study, dental specimens of 10 human skeletons of the historical site of Valiran in Damavand belonging to the Parthian era were tested to determine their level of lead and cadmium by means of Atomic Absorption Spectroscopy Faculty of Medical Sciences Tarbiat Modares University. At first, we washed teeth samples which are taken from archaeological Site by soft brush and water drops to remove dust from that. Then we placed them into distillated water to erase organic materials of samples surface. After that we placed samples about 12 hours at 80 0C temperature to dry them completely. Finally, we sent them to be tested by the Atomic Absorption Spectroscopy Faculty of Medical Sciences Tarbiat Modares University of Tehran. This study showed high levels of lead and cadmium in the specimens. The level of lead in the specimens varied from 148 to 380 ppm and the level of cadmium in them ranged from 20 to 103 ppm. Since lead and cadmium are an indication of pollution in archeological studies, these high levels of lead and cadmium may have been absorbed to body as a result of factors, such as nutrition and the type of drinking water, the conduct of metalworking activities, and diseases. Considering the variety of factors that have possible led to the contamination of specimens with lead and cadmium, it seems that feeding diet and use of spring water have been the main factors in the high levels of lead and cadmium in ancient specimens. In addition, the presence of soil in the vicinity of the site can be another factor that has led to the increased levels of lead and cadmium in the soil and human skeletons over time.

    Keywords: Trace elements, Lead, Heavy metals, Valiran
  • Hasan Hashemi Zarjabad*, Maryam Ghasemnezhad, Rahmat Abasnezhad, Mohammad Farjami Pages 41-52

    Iranians’ knowledge of mines and minerals has a long history and, based on numerous pieces of evidence that show extensive search for and smelting of minerals since nine thousand years ago in all parts of Iran, Iranians’ position as pioneers in the ancient industry of mining and metallurgy has been confirmed. Iran is rich in terms of mineral deposits and mineral resources, including copper, which is thought to be the first metal used by prehistoric artisans. The abundance of copper deposits in Iran is one of the causes of the enormous growth of the metal smelting industry in antiquity. Unfortunately, in archaeological studies in Iran, ancient metallurgy processes have not been investigated in detail. Ancient metalworking is a cycle that was initiated by the mining and extraction of minerals, followed by melting of stones and extraction of metal from them, and ending in the production stage and distribution of the products. Each of the activities of this cycle has created pieces of archaeological evidence that by identifying and studying them an understanding of metalworking potential in the area and the capability of its residents in utilizing the facilities and ecological capacities, such as water resources, vegetation, and mineral deposits can be provided. Accumulation of the minerals rich in various metals in Khorasan and rich history in the production of metal works from prehistoric to Islamic times led to an emphasis on the dynamics of metalworking in eastern Iran by ancient writings. Southern Khorasan province includes a wide area of eastern Iran which, due to geological features and higher content of mines and metals, has been predominately considered as an important area for mining and metalworking studies. This study introduces ancient metalworking sites and compares the chemical compositions of slags found in the northeastern parts of South Khorasan (Zirkooh district) using XRF spectrometry and petrography studies.

    Keywords: Ancient Metalworking, South Khorasan, Zirkooh, XRF, Petrography
  • vahid Azadi*, Mitra Shateri, Majid Sarikhani Pages 53-62

    Persepolis has two sets of east and north staircases embossed on the east staircase of 23 deputations. The Median board of trade in the West of the Iranian Plateau is one of those that has the most people. The board carries an amphora, a pair of bowl, a dagger and two pairs of rings on the day of Nowruz, which are led by a senior officer to the post. In this study, we have compared the commodities of this board with the metal species found in domestic and foreign museums through library studies, field survey and museum reviews, and visiting websites of the museums. The findings of the study show that the amphorae and bowls of this board were used in ceremonial and court parties that they are open-plan form. the Achaemenid artists made such metal containers of gold, Silver and sometimes bronze and have been used hammering, engraving and molding methods. they have used animal, plant, geometric and combinatorial designs to decorate some of their metal species. The dagger brought by the group, although it is part of the combat tool and has a military function, is used as a ceremonial and formal ritual on the day of Nowruz. Handle of metal species of this dagger are decorated with real animal’s head like lion and cow. Achaemenid artists were interested in such decorations and used rivets and molding to make this dagger. In addition to containers and daggers, the Median board also carries rings that have formal and ceremonial use. These rings are made of gold and silver, which adorn some of their metallic species, which are also found in indoor and outdoor museums, using real animals such as lions and deer and griffin as a mythical animal. It should be noted that these rings are made so that both animals are facing each other and are symmetrical. The rings are made by molding, etching and riveting methods. Since the art of the Achaemenid period was courtly and the artist had no practical freedom, so the metal species of goods such as amphorae, bowls, daggers and rings that are nowadays in major museums of the world, had belonged to the affluent class of Iranian society at that time and they have used combinatorial motifs in the decoration of these goods. Most of the animal designs in the metal species of the goods in the museums (amphorae, cups, daggers and rings) relate to lion and cow that they are symbol of power and wealth in Achaemenid art

    Keywords: Eastern stairs, The Medes board, containers, daggers, rings
  • Soheila Hadipour Moradi*, Bita Sodaei Pages 63-77

    Kassite was an Iranian ethnic group who lived in Zagros Mountains. Many scholars believe Kassites were inhabitants in Zagros Mountains in Luristan. Probably they were the same Kassites of Babylonia who ruled on Babylonia from the ??th century B.C. to ??th century B.C. The majority of our historical and archaeological knowledge from Kassites back to prehistory. Unfortunately, there is no comprehensive information of this ethnic group in the historical period, especially from ??? to??? BC. Therefore, the lack of written resources from Zagros inhabitants is the main problem for identifying their role during Alexander conquest and Seleucid period. Greek and Roman Sources is all what we have that scanty referred to Cossaeans (Kassites). The aim of this paper is to identify the Cossaeans in Central Zagros Mountains from the Alexander campaign to the Seleucid period and their role in the area during the historical events. Two main questions in this paper will be: According to Greek and Roman sources are Cossaeans the same Kassites in Central Zagros Mountains in prehistory? And what was the role of Cossaeans during wars and historical events? This research is a historical-analytic study; based on Greek and Roman sources and library studies attempt to gather and analysis the information. Probably Kassites in Assyrian and Akkadian documents are Cissians in Greek sources and Cossaeans in Alexander’s historians’ sources. All were famous for their ability to war. They lived in Central Zagros chains. It can be said that Kassites (??th century B.C) in Assyrian documents, Cissia (?th century B.C) in Herodotus writings and Cossaeans (?-?th centuries B.C) in the historians’ texts in the time of Alexander are as several different variants of one and the same name. In addition, Cossaeans were famous for their ability to war. They fought in the side of Achaemenid Empire on the occasion of the battles of Thermopylae and Gaugamela in participate in the battles. Later, they joint to Alexander and Seleucid army as mercenaries, as well.

    Keywords: Cossaean, Luristan, Alexander, Seleucid, Greek- Roman sources
  • Hossein Koohestani*, Ali Zarei, Saman Farzin, Mehran Marzabadi Pages 79-97

    The body of the individual is like a small realm within the world that belongs only to that individual. Only through a physical vessel can a man be present in the universe. Our embodiment or physical and mental experience of existence is the modality through which we connect to the world around us. But when we speak about a king (in this case, Shapur I), we must know that the body of the king cannot be regarded the same as the body of other people, because kings have two bodies, the physical body and the symbolic one. The king's physical body disappears after his death and falls to the ground, but his symbolic body will continue to live upon the death of his physical body. It is possible to understand this through a reading of the King's images using an embodiment perspective lense. There are two ways to study archaeological evidence from the perspective of embodiment. First, to look at bodies as a theatrical scene in which social concepts and power relations are depicted. Secondly, to interpret the body as an object and part of the material world using a phenomenological approach. In this study, we will define and interpret the two bodies of the king and explore the question of how the second body of a king is created through the empodiment approach to the depiction of Shapur I's in reliefs and a reading of his behaviors in them. Secondly, to interpret the body as an object and part of the material world using a phenomenological approach. In this study, we will define and interpret the two bodies of the king and explore the question of how the second body of a king is created through the empodiment approach to the depiction of Shapur I's in reliefs and a reading of his behaviors in them.

    Keywords: Embodiment, Symbolic Body, Relief, Sasanian, Shapur I
  • javad alaei moghadam* Pages 99-118

    The ancient Sistan was a vast and prosperous territory considered as one of the most important Iranian states since the ancient times. This land is extended from the north of the Indus and Arghandab Rivers to Zahedan Mountains and its main part is a wide and flat plain including Sistan and Nehbandan in the Iranian territory and Nimruz, Farah and Helmand states in the Afghan boundaries. Throughout this region, remnants of ancient cities and towns have been remained as a collection of continuous ruins, mounds and embankments that each represents different features both in terms of time and location and also function and architectural structure. One of these important sites is Qala-i Sam. This castle, located in the center of Sistan, is one of the most significant and largest sites of the historical eras in the eastern Iran that to this date, despite its great importance, no scientific studies and research have been performed on this site as it deserves and questions such as the settlement period or periods, architectural structure, real identity, and position of this site in the political and social system of its time have still remained unanswered. Accordingly, a research plan based on a comprehensive and general survey was implemented on this site. In this research plan, while studying the architectural evidence, sampling was carried out based on collecting the significant surface samples for relative chronology on the basis of typological comparison so that all the features and characteristics of this place could be identified and recorded; and finally, by comparing the material evidence with the historical sources based on a historical approach, the real identity of this site was investigated. Based on the performed typology, the surface pottery samples existing on this site were categorized into three periods. The first category includes Seleucid pottery which is analogous with the Seleucid pottery of the sites such as Susa, Charsada, Laodicea and Kangavar. The second category includes some Parthian pottery which is comparable to the Parthian pottery of the sites such as Qala-i Kulak, Kuh-e Khajeh, , Kok-e Kohzad, Tape-i Gouri, Qumis, Bistun, Qala-i Yazdgerd, Qorveh, and Kelardasht, Nush-i Jan, Bardsir, Qeshm and MahNeshan. And the third category is consisted of Sasanian pottery that can be compared with Parthian pottery of sites like Bandian, Kush, Atashkuhe, Kaferun, Ramshahrestan, Qala-i Kulak and Mahneshan. The obtained results indicate that Qala-i Sam site has been constructed during the Seleucid period and its extensive settlement continued until the early Sassanid era. It is likely that, this site has been the remains of a city known as Agriaspi mentioned in historical texts which has been the seating place of the royal families during the Seleucid and Parthian periods as the central city of Sistan. According to the performed studies, it can be argued that Qala-i Sam is remains of a historical castle-city with an enclosed space which has more than 11 hectares area with a peripheral connection extended beyond a few dozen hectares. This site with a regular and trapezoid-shape structure has a hypodam plan and the remains of the buildings and constructions existing in it imply an orderly, regular, and coordinated architecture that attests to the principles of a hypodam architecture urbanism. Most likely, this site is the remains of a Seleucid-Parthian city known as Agriaspi, mentioned in the Greek texts, that during the Seleucid eras and afterwards, during the Parthian periods, was considered as the governmental seat of the Sistan Plain and has played a central role compared to its contemporary sites; and eventually, in the early Sassanian era, this site has lost its political position due to some reasons.

    Keywords: Ancient Cities, Pottery Typology, Qala, i Sam, Sistan, Archaeological Survey, Historical Approach
  • Jamshid Samadibagejan, Abasali Ahmadi* Pages 119-132

    This study was carried out on the basis of a review of historical sites of the Dehgolan and the Qorveh Plains (Kurdistan province). Considering the role of environmental factors in the formation of the thirty three Sassanid lands, the the current study is an attempt to identify and analyze the pattern of dispersal of Sassanid lands in these two plains. To this end, digitized environmental information of this area, which was collected using geographic information system (GIS), is combined with the data from the survey. Then, to show the relationships between the aforementioned natural factors and the habitats of the Sassanid period, compilation maps and interpretation of these maps were provided. Accordingly, the present paper investigates some of the most important factors in the formation of the Sassanid settlements in the Dehgolan and the Qorveh Plains, including altitude, slope, slope direction, distance from water sources, and distance from roads. The objectives of this study are to draw a settlement map for the Sassanid period of the Dehgolan and the Qorveh Plains and to determine the influence of the environmental factors on the distribution of these sites.This study was carried out on the basis of a review of historical sites of the Dehgolan and the Qorveh Plains (Kurdistan province). Considering the role of environmental factors in the formation of the eleven Sassanid lands, the the current study is an attempt to identify and analyze the pattern of dispersal of Sassanid lands in these two plains. To this end, digitized environmental information of this area, which was collected using geographic information system (GIS), is combined with the data from the survey. Then, to show the relationships between the aforementioned natural factors and the habitats of the Sassanid period, compilation maps and interpretation of these maps were provided.

    Keywords: Sassanid, Dehgolan, Qorveh
  • Shahin Mahyar*, Bahman Firouzmandi Shirejini, Hayedeh Khamseh Pages 133-148

    Many historic Chartaqs in Fars province, sometimes isolated individually and sometimes with accompanying structures, are known as Sassanid fire temples. This shows use of these buildings as temples of sacred fire, as well as Their dating back to the Sassanian era. Most archaeological investigations on Chartaqs are based on indicators such as plan, the presence of the corridors around the main fireplace, the remains of the fireplaces and the presence of side platforms in the rooms. In the case of the dating of these structures, the presence of Sassanid stuccos, the presence of clay pottery pieces along with the finding of coins of this period can be considered as an indicator for the determination of the Chartaqs date. In the present study, using the XRD- X-ray diffraction analysis method-, samples of twelve Chartaqs mortar of the "Firouzabad-Farashband-Kazeroun" region in the south of Fars province was analyzed. According to the results and the statistical clustering method obtained, some former archaeological investigation results was not approved. The analysis of "Tole jangi" Chartaq mortar, known as one of the "Mehr Narseh" fire temples, as well as "Gonbade Atashkadeh" Chartaq, which is considered to be the site of the fire of "Adorian", does not support the texture of time and type of use. The research has shown that the instrumental analyzing of mortar of historical structures can be an approach to help the scientific archaeological investigations of such historical structures. The research has shown that the instrumental analyzing of mortar of historical structures can be an approach to help the scientific archaeological investigations of such historical structures.

    Keywords: Sassanid, Architecture, Chartaq, Mortar, XRD Method
  • ahmadali asadi* Pages 149-172

    Two season of Excavation on the southern area of Persepolis Terrace (carrid out in 2012 and 2014), provided substantial data about the extension and architecture system of waterways in an area located southeast of Persepolis Terrace The aim of the season 2012 was to urgently open, an egress amongst the deposited mass of previous excavations south of the Persepolis terrace, to allow drainage of annual rainfall through the underground canals and out of the Platform.The build up of annual precipitation had lead to huge volumes of groundwater trapped in the underground waterways had begun to damage both the original waterways and surface structures. As a result of this operation, several structures including a few waterways were identified within the limits of the trench. These were parts of several waterways which were numbered from 1 to 4 based on their location in the Trench from north to south. In addition to the outlet zone of waterways, discussed above, general area of waterways of the Treasury building, was also explored and excavated in the summer of 2014 during which new details and facts about the overall form of Persepolis waterways, were discovered. In between especially discovering, a new outlet on the southern wall of the terrace, related to the first phase of treasury building was the most important. Moreover, remarkable points concerning architectural episodes of the southern wall of Terrace, as well as the condition of its southern area were revealed which together with the results of the 2012 excavation season, culminated in providing some clear evidence for existing an Achaemenid era pond south of the terrace.

    Keywords: Persepolis, underground waterways, treasury building, southern wall of the terrace, outlet
  • Ashkan Garshasbi, Zahra Malekpour Shahrki* Pages 173-192

    With the beginning of the Parthian rule , a new style of Iranian architecture gradually emerged that, despite being influenced by Greek , Central Asian, and Iranian’s local traditions, had an independent and unique identity. One of the features of this style is the use of dome coatings on a quadrilateral field using a construction filling technique that later became a fundamental element in the Sassanidan and then Islamic architecture. Although this method has been invented by architects of the Parthian era , so far, the dome and the domed buildings in this period's architecture have not been thoroughly addressed , and little evidence has been obtained. Therefore, the necessity of studying the existing architectural evidence from the Parthian period and other sources to the better understanding of the dome element and its evolution in Iranian architecture is undeniable. The current paper is a descriptive and analytical study. Using field surveys and library research , it explores the well-known buildings, artworks, and literary pieces associated with this period to obtain and review evidence regarding the domes, domed building, their evolutionary path , and stylistic changes in different architectural elements during the Parthian’s rule) . Despite all the ambiguities , the existing pieces of evidence seem to be clear enough to guide our understanding about this architectural element and the reasons behind its usage in the Parthian architecture as well as demonstrating the relatively significant role that dome construction had in the Parthian period and shaping the architecture of subsequent periods.

    Keywords: Parthian, architecture, Dome, arch, Squinch